A rendezvényszervezés nehézségei – rosszkor kifogyó gázpalack

A rendezvényszervezés az életem. Nem csak a munkám, hanem a hobbim, a szenvedélyem. Már kiskoromban is állandóan szervezkedtem, teljesen mindegy volt, hogy az én szülinapi zsúrom volt vagy sem, akkor is én mondtam meg mindenkinek, hogy ki hova üljön, és mikor jöjjön a torta. De nem volt ez másképp karácsonyi összejövetelekkor és családi kirándulások alkalmával sem, és még a sima hétköznapjainkban is szerettem megszervezni a délutánokat, estéket. Ha valaki kiejtette a száján a „Mit csináljunk?” kérdést, én pillanatok alatt kész tervvel álltam elő, és utána nem nagyon engedtem az elképzeléseimből.

hélium palackEzek után valószínűleg nem meglepő, hogy ez lett a hivatásom és hihetetlenül élvezem. Főként céges vacsorákat és partikat szervezek, de csináltam már évfordulós estélyt és szerveztem már elegáns bált is. Sokan megkérdezik tőlem, hogy na és az esküvőkkel mi van, mert hát azok az olyan tipikus események, amik szervezését általában profikra szoktak bízni. Nos, én is voltam esküvő szervező egy egészen rövid ideig (talán 3 vagy 4 esküvőt bonyolítottam le), de hamar rájöttem, hogy nem ez a nekem való terep. Gondolom a bevezetőből kiderült a Kedves Olvasó számára, hogy elég makacs vagyok, és nem szívesen engedek az elképzeléseimből (mára már sokat fejlődtem, de az elején ebből sok gondom akadt). Nos, az esküvő az a terep, ahol a szervező szinte minden elképzelését elkaszálja a menyasszony, és nagyon nehéz őket meggyőzni arról, hogy miért gondoltuk jónak azt, amit kitaláltunk. Ez nekem nagy nehézségeket jelentett, ezért áttértem inkább a hagyományos rendezvényszervezéshez. Ilyenkor a megbízóim cégek, és sokkal egyszerűbb velük dolgozni, mint az esküvőjüket szervező hölgyekkel. A cégekkel úgy működik, hogy elmondják nekem, hogy mit szeretnének, én a csapatommal készítek egy tervet, ezt bemutatom nekik, ők vagy elfogadják, vagy apróbb változtatásokat kérnek, és aztán már csak a szervezés van hátra. Nem akadékoskodnak és kötnek bele mindenbe, és rendszerint nagyon elégedettek a munkámmal.

Ugyan imádom a munkámat, de mint minden meló, ez sem zökkenő mentes, és sok stresszel jár, főleg az idő (vagyis annak hiánya) miatt. A legkülönfélébb dolgok romolhatnak el, valami nem érkezik meg időben, eltörik, szétesik, eltűnik, de a leggyakoribb gikszer, ami már sokszor előfordult velem, hogy a hélium palack kifogy, pedig még fel kéne fújni 500+ lufit. Sajnos ritkán tudom megsaccolni, hogy hány palack kell a lufik felfújásához, és gyakran előfordul, hogy kevesebb palackunk van, mint amennyi kéne. Ez rengeteg fejfájást jelentett nekem a múltban, volt olyan parti, ahol végül csak fele annyi lufi volt, mint amit elterveztem. Nagyon rossz érzés volt. Sajnos gázpalackot azonnal utánrendelni nem könnyű. Vagyis akkor még nem volt az, mert nem ismertem azt a honlapot, ami rendszeresen kiment a bajból ilyenkor. Ez a gázpalack futár pont com, ami annyiszor húzott ki a bajból, hogy a két kezemen se tudom megszámolni. Ugyan a gázpalack hiánya vagy kifogyása nem mindenki életének része, de akinek van ilyennel dolga, annak nagyon fontos, hogy egyszerűen és gyorsan meg lehessen oldani a cserét vagy feltöltést. Nos, ők erre találtak ki egy hihetetlen jó módszert, amivel sokkal könnyebbé tették az én életemet és valószínűleg még sok másik emberét is.

Végtelenül egyszerű és jó szolgáltatást nyújtanak. Az egésznek a lényege, hogy nem kell a vásárlónak a palackok után rohangálnia, sorban állnia, hanem csak felhívom őket, megmondom, hogy miből mennyi kell, és azt kihozzák nekem arra az időpontra, amit megbeszélünk. De nem csak cserét, hanem már meglévő gázpalack feltöltését is vállalják. Hihetetlenül jól működik a rendszer.

Hogy a legutóbbi esetet mondjam: volt egy cég, akik rendszeresen csinálnak húsvéti családi partit, amit egy szálloda nagy termében rendeznek meg, és évek óta én szervezem. Rutinból megy már, pontosan tudom, hogy mik a cég elvárásai, és mindig nagyon jól sikerül. Most is engem bíztak meg, de némi változtatásokat kértek az előző évekhez képest. Mivel ez egy családi rendezvény, ezért a gyerekek miatt jó ötletnek gondolták, hogy rengeteg hímes tojás alakú és mintájú lufi legyen, természetesen héliummal töltve. Marha jó ötlet volt, nekem is tetszett. Csak sikerült megint elszámítanom magam, és kevésnek bizonyult az előre megrendelt hélium mennyisége, mert a tartalék lufikat is fel kellett fújnunk időközben, mert annyira tetszett a gyerkőcöknek.

Most már a sok évnyi tapasztalat és ezzel a gázpalackos céggel való együttműködés után nem estem kétségbe, tudtam, hogy rájuk számíthatok. A sok megrendelés miatt már jól ismerem az itt dolgozókat, baráti viszony alakult ki köztünk, és szinte már előre tudják, amikor felhívom őket, hogy mire van szükségem. Most is, amikor telefonáltam nekik, már tudták, hogy mit kell hozniuk, az egyetlen kérdés az volt, hogy most éppen hol van a rendezvény. Megbeszéltük, hogy mikorra kellenek a palackok és arra az időpontra odaszállították nekem a kért mennyiséget. Ráadásul egyáltalán nem kerül sokba, teljesen korrekt árért dolgozik ez a kedves csapat. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy egyáltalán létrehoztak egy ilyen szolgáltatást, mert nagyon meg tudja könnyíteni azoknak az embereknek az életét, akiknek jelentős szerepet játszanak a munkájukban ezek a palackok, mert sokkal egyszerűbb és kényelmesebb így beszerezni ezeket. Azonban nem csak hélium palackokat, hanem oxigén, Co2, argon, nitrogén és egyéb palackokat is cserélnek és töltenek fel, szóval elég széles a választékuk.

A múltkor volt egy kisebb workshop rendezvényszervezőknek, afféle továbbképzés-szerű dolog, ahol a praktikáinkat, bevált módszereinket oszthatjuk meg a kollégáinkkal, rengeteget szoktam ezen alkalmakkor tanulni, és én is sok hasznos tippet adok. Például kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki gondban szokott lenni a kifogyott hélium miatt. Ezeknek a sorstárs kollégáknak ajánlottam ezt a céget. Azóta már kaptam hálálkodó telefonokat, hogy rendeltek tőlük, amikor szorult helyzetben voltak, és nagyon jól működött a dolog és köszönik, hogy elmondtam, hogy van egy ilyen lehetőség is.

Amúgy most már nem csak vészhelyzet esetén rendelek tőlük, hanem az alap készletet is tőlük vásárolom, mert rengeteg időt spórolok ezzel, hogy nem nekem kell palackok után rohangálnom. Nagyon kényelmes, és jó szolgáltatás, ajánlom mindenkinek, akinek valamilyen gázpalackra lenne SOS szüksége, vagy csak nem akar értékes időt tölteni a beszerzéssel.

A palackokon kívül persze rengeteg nehézség adódik a rendezvényszervezők életében. Az ételbeszállító céggel, a dekorációval (ami nem csak lufikból áll), a megrendelt kellékekkel, a zenével (főleg ha élőzenéről van szó), a biztonsági emberekkel, a ruhatárral, szóval rengeteg gikszer közbejöhet, de egyikre sincs ilyen egyszerű és kényelmes megoldásom, mint erre a hélium palack ügyre.

Mindezek ellenére – vagy talán éppen ezekért – nagyon szeretem a munkámat, mást el sem tudok képzelni. Nekem ez a hivatásom, tanárként vagy mérnökként, vagy akármi másként nem tudnám ilyen jól megállni a helyem. Egyszerűen biztos, hogy nem élvezném minden pillanatát ennyire. És azért, mert ennyire szeretem, ezért is vagyok benne az egyik legjobb a városban. Ennek köszönhető, hogy saját rendezvényszervező céget tudtam alapítani, ahol a saját csapatommal dolgozok a különféle események lebonyolításán. Kívánom a Kedves Olvasónak, hogy találjon magának egy olyan hivatást, amit annyira szeret, mint én az enyémet, mert kevés jobb dolog van ennél a világon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.