Az értékbecslés értéke

Kemény dolog szállodatulajdonosnak lenni. Legyen szó egy kis panzióról vagy akár egy 20-30 emeletes monstrumról, mind a kettő nagy odafigyelést igényel, és elvezetni ilyen létesítményeket csak külsőre álommeló. Kétség sem fér hozzá, hogy jövedelmező állás, de van vele szenvedés rendesen. Mindennek a henyén kell lennie, és gyakorlatilag a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennünk, mert bármikor jöhet egy probléma. Ráadásul a kellemes része a dolognak is csak akkor van meg, ha jövedelmezően csináljuk a dolgokat. Honnét szedem az értesüléseimet ezzel kapcsolatban? Az egyik barátom két kisebb szállodát is üzemeltet és ő szokott mesélni. Ráadásul emellett több ingatlanja is van a fővárosban, amiket kiad. Tőle hallottam az értékbecslés kiemelt fontosságáról is.

A legtöbb ember nem igazán tartja ezt fontosnak. Miért is tartaná, hiszen ha venni akarunk egy házat megnézzük és aztán eldöntjük, hogy akarunk-e érte adni annyit amennyit kérnek vagy sem. Fölösleges pénzkidobásnak tűnik kifizetni valaki, hogy mondja meg hivatalosan drága-e a lakás vagy sem. Ugyan így amikor mi akarunk eladni egy ingatlant. Kérünk érte egy bizonyos összeget, és ha van, aki kifizeti akkor jó, ha nem akkor majd lejjebb visszük az árat legfeljebb. Minek ehhez értékbecslő?

Nagyon is kell. Az, aki komoly szinten, üzletként foglalkozik ezzel, az tudja mennyit számíthat, de most leírom én is nagy vonalakban, hogy miért olyan fontos az ingatlan értékbecslés.

Először is vegyük azt, hogy mi adunk el. Ebben az esetben fontos, hogy tudjuk mennyit is ér a portékánk a piacon. Miért is fontos ez? Az első és talán legkézenfekvőbb ok az, hogy ne adjuk túl olcsón az ingatlant, hacsak nem jótékonykodni akarunk épp. Az átlagemberek többsége nem ért sem a különböző építőanyagok, sem a burkolatok, sem a ház bármelyik részének megfelelő értékeléséhez, így előfordulhat, hogy jóval többet ér az adott ingatlan, mint amennyiért mi kínáljuk. Persze ez fordul elő ritkábban. Ilyenkor akár több milliót is nyerhetünk azon, hogy szakember segítségét kértük, ami ráadásul alig fog pénzünkbe kerülni. Nekem nem tűnik rossz üzletnek. Na de mi van a gyakoribb esettel, amikor túlárazva akarjuk piacra vinni otthonunkat? Ilyenkor, hogyan vesszük hasznát egy értékbecslőnek? Sokan gondolják, hogy sehogy, hiszen mi lehetne itt a probléma. Ha mázlink van elviszik a túlárazott ingatlant és nyerünk rajta, míg ha valaki megmondja mennyit r, és csak annyit adnak érte akkor igazából nem jártunk jól. Ha meg nem hajlandó senki kifizetni az általunk kért összeget, akkor sincs baj, lejjebb visszük az árat és meg van oldva a dolog. Előbb utóbb elérjük a megfelelő szintet. Ezek jogos dolgok, de aki így gondolja, az kihagy néhány apró, ám fontos részletet.

Először is, ha valaki házat vesz, akkor általában nem úgy csinálja, hogy megnéz egyet, és ha tetszik neki, akkor meg is veszi. Viszont pont ezért észre fogja venni, hogy a mi általunk kínált portéka jóval drágább, mint a többi, vagyis nem fogja azt választani, ezt az álmot el is hessegethetjük. Valószínűbb tehát a második verzió, amikor is nem veszik meg a lakást ezért folyamatosan csökkentjük az árát, amíg már megfelelő nem lesz a piaci körülményekhez képest. Igen ám, de ne felejtsük el azt sem, hogy valahol hirdetni is kell azt az ingatlant. Bár manapság van ingyenes lehetőségünk is erre, a sikeresebb opciók mind költséggel járnak, így minél tovább nem veszik meg az épületet, annál tovább fizethetjük a díjakat, vagyis még pénzügyileg is veszítünk a végén, még ahhoz képest is, hogy mennyi kiadásunk lett volna, ha a legelején szakember véleményét kérjük. Amennyiben csak ingyenes helyeken hirdetünk, úgy nyilván nem pénzügyileg nem leszünk veszteségesek. Viszont a legtöbb ember, főleg aki ezen spórol, az nem úgy fog lakást venni, hogy van neki készpénzben pár tízmilliója és abból, hanem sokszor az előző otthon árából veszi a következőt. Ilyen esetben nem engedhető meg, hogy az eladás hónapokig eltartson, és sokkal nagyobb hangsúlyt kap az idő. Amennyiben viszont kapásból egy értékbecslőhöz fordulunk, úgy kifizetünk egy kisebb összeget, de cserébe már az elejétől a lehető legmagasabb, mégis reális áron fogunk hirdetni. Ezzel csökkentjük az eladás várható idejét, ráadásul nem kicsit, és ezzel együtt a hirdetésnél felmerülő esetleges költségeket is. Ezek után, ha végig gondoljuk, akkor egyáltalán nem rossz befektetés az értékbecslés, még egy átlagembernek sem, nemhogy olyannak, aki ebből él.

Emellett hozzá kell tennünk azt is, hogy hitel felvétel esetén a legtöbb esetben kötelező is az értékbecslés.

Emellett az értékbecslő nem csak a falak aktuális árát képes megmondani, de vannak olyan specialisták is, akik különböző műtárgyak, bútorok felmérésében is segédkezhetnek, ami ismét jól jön akár eladni, akár venni szeretnénk. Ráadásul akár egyes vállalatok értékének felbecsülését is végezhetik, legyen szó arról, hogy üzletelés történik, legyen szó arról, hogy egy vállalt csődeljárás alá kerül.

Sok pletyka van azonban arról is, hogy van olyan, hogy egy értékbecslő részrehajló, vagy épp rossz napja van és ezért alacsonyabbra értékel egy ingatlant, mint ahogy azt mi gondoljuk, hogy kéne. Természetesen ilyesmi is előfordulhat, de rengeteg biztonságot adó szabály és lehetőség van. Az egyik ilyen, hogy normális esetben a szakvéleményt igazságügyi szakértő is ellenőrzi pontosan az ilyen esetek előfordulásának megakadályozása érdekében. A másik ilyen, hogy a korrekt cégek garanciát adnak a munkájukra. Akiket a barátom kér fel rendszeresen, ők például 100%-os pénzvisszafizetést ígérnek arra az esetre, ha valami nem úgy mennem, ahogy annak kéne, vagy ha az ügyfél elégedetlen lenne valamiért. Ezért aztán egyáltalán nem kell félni attól, hogy átvernek minket, hiszen ha kicsit is körültekintőek vagyunk, akkor ez nem történhet meg.

Amint azt láthatjuk, nem csak a szállodaiparban lehet jövedelmező, ha az ember tudja honnan kap releváns segítséget, hanem az egyszerű emberek hétköznapibb üzleteit is megkönnyítheti, ha tudják kihez forduljanak. Remélem sikerült egy kis plusztájékoztatást adnom az értékbecslőkkel kapcsolatban, és ezen túl jobb befektetést látnak benn azok is, akik eddig kidobott pénzként gondoltak az erre költött összegekre.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.