A jövő hoteljei

Minél többet utazik az ember, annál jobban keresi az újat, és a szokatlant. Függően attól, hogy ki milyen típusú utazó, az ideiglenes otthonok, a szállások azok a helyek, ahol töltődni, pihenni lehet két kalandos nap között. Sok ország és magyarországi szálláshelyen történő megfordulás után kialakult bennem egy rendszerezési módszer. Sokat voltam üzleti okok miatt is úton, ezért elkezdtem profilt felállítani a szálláshelyek tulajairól az alapján, hogy milyen a szálláshely stílusa, felszereltsége, tisztasága, népszerűsége, stb. Egy idő után meguntam ezt és a nagyon exkluzív helyeket kezdtem el keresni. Ezt nehezen lehet megunni, de elkezdett közben foglalkoztatni még egy dolog.

Vajon hány olyan szálláshely létezik, ahol nagyon korszerű technológiákat használnak? Szóval nem csak éppen megcsinálnak egy helyet, hogy a besorolás szerint használható és megfelelő legyen, hanem eleve olyan dolgokat építenek bele, amik a jelenleg legfejlettebb megoldásnak számítanak. Egy példát hoznék fel nektek. Turistaház. Ausztria, Alpok, 2000 méter felett járunk. Hol találunk itt közművet? Elég macerás dolog. Egy igazi hegytető félig olyan, mint egy másik bolygó, amit nem ismerünk, de tudjuk, hogy a levegő belélegezhető. Olyan megoldásokra van szükség, amik a semmiből hozzák létre az életünkhöz szükséges energiát. Kezdjük ott, hogy vannak kicsi szélkerekek, amik a hegyi légmozgásból nyernek egy kis energiát. Magasan vagyunk, ha süt a nap, akkor nagyon süt, tehát vannak napelemek is a tetőn, rendkívül hatékonyan lehet őket használni egy ilyen helyen.

De mivel fűtsünk? Éghető anyaggal nagyon bonyolult, mert fel kell hordani folyton a hegyre, nem áll rendelkezésre sosem elég készlet, és ha nem sikerül feljuttatni valamilyen oknál fogva, akkor nincs alternatív megoldás. Itt lépnek be főszereplőként az elektromos fűtési rendszerek. Tartós, nem káros, veszélytelen, hosszú garanciával rendelkező egységek, amikkel még helyet is lehet spórolni. Falba, mennyezetbe, padlóba lehet őket építeni. Nagyon vékony fűtőszálakról beszélünk, így szinte bármilyen burkolat mögé el lehet őket úgy rejteni, hogy fel sem tűnnek az avatatlan szemnek.

Itt a mennyezetbe lett beépítve. Hogy miért? Mert így az egész mennyezet egy nagy hőt adó forrássá vált, semmi akadálya nincs így annak, hogy a meleg eljusson a célzott területre, vagyis lefelé a tárgyakra és az emberekre. Így még csak azzal sem kellett törődni, hogy kihagyjunk részeket, mint egy padlófűtés esetén, mert a szekrények, hűtők, egyebek alá nem szoktak szerelni fűtőszálat. Mi ez ha nem korszerű?

Az ilyen elektromos fűtési rendszerek által termelt hő gyorsan fejti ki hatását, mert nincs közvetítő közeg, amelyen keresztül eljut hozzánk, és ennek következtében a légmozgások által elvesztett meleg problémája sem lesz annyira mérvadó. Télen szellőztetsz kicsit, hogy frissüljön a levegő a szobában, és nem fagysz széjjel közben. Számunkra teljesen magától értetődő dolgok tudnak kikerülni az életünkből, ilyen apróságok ugyan, de annál szokatlanabbak azok eltűnése.

Ez a funkció pedig egy turistaházban nagyon hasznos, amikor éppen sokan járkálnak ki-be, akkor bizony az ajtókat kilincsét egymás kezébe adják az emberek, pillanatok alatt ki tudna hűlni egy olyan helyiség. Szerintetek az ilyen megoldásokon kívül mik azok az eszközök, amiket érdemes lenne beépíteni egy ilyen különálló „rendszerbe”?

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.