Szórólap, angol nyelvtanfolyam Budapesten

Hát az ő munkájuk nem egyszerű. Persze sokan nem akarnak ilyen munkát maguknak, de sokaknak úgymond büdös is a munka. Pedig ez sem rosszabb munka, mint bármelyik másik, valakinek ezt is meg kell csinálnia.

Azért gondoljunk csak bele, ha esik, ha fúj, ha süt a nap, nekik akkor is meg kell csinálniuk. Nem egy meleg irodában ülnek, vagy ha esik az eső bevonulnak, mert abba hagyhatják a munkát, nekik akkor sem szabad.

A szórólapozás

accessories-84528_640Emlékszem, gyerekkorunkban, az iskolai diákszövetkezeten keresztül, mi is vállaltunk újság kihordást, egy kis zsebpénzért cserébe. Hát baromi nagy melo volt. Külön részekre volt osztva a város, körzetekre, és ki lehetett választani, hogy ki melyiket vállalja be. A pénzt is gyorsan ki lehetett számolni, mert abban az időben, 1 forint volt darabja. Tehát, ha kihordtam 25.000 darab újságot, akkor keresetem 25.000 forintot. Persze, ez így nem hangzik rosszul, de ezt kihordani?! Azt hittem sokszor leszakad a vállam a táska alatt. A könnyebb része az volt, amikor időben mentünk, és már pár alkalommal hordtunk ki, tudtuk, hogy a legmegfelelőbb az, ha egy emeletes házas körzetet választunk. Hiszen, ott nem kell menni sokat, csak egyik lépcsőháztól a másikig, és közben az újság viszont nagyon fogy! Azért egy nagyobb lépcsőház, ami 10 emeletes legalább, és 4 vagy 6 lakásos, az legalább 40 vagy 60 újságot jelent pár perc alatt. Persze ilyenkor pluszba is tettünk még pár darabot a faliújság tartóba, hogy gyorsabban fogyjanak.

Azért gondoljunk bele, hogy ez az újság mennyiség mennyi idő alatt fogy el, egy kertes házas övezetben? Hát borzalmasan sok, hiszen ha csak egy röpke fejszámolást végzünk, hogy egy kert szélessége 15 méter, akkor mondjuk 40 szer 15 méter az mennyi. Ugye milyen sok? 600 métert kell mennünk legalább azért, hogy kiszórjuk ugyan azt a mennyiséget.

Persze akkor mindegy volt, hogy milyen, csak munka legyen. Igaz nem szerettük, de a pénzt amit kaptunk érte, azt igen.

A szórólapozás másik formája

A Balaton parton, emlékszem mekkora sláger volt, mikor szórólapoztak. Hogy miért? Mert nem csak egy egyszerű szórólap osztás volt, hanem szórták. Hogy hogyan? A levegőből a Balaton part felett. Ha valaki megfizethette, az volt a leg tutibb reklám. A több ezer strandoló azt nézte, hogy milyenek a fényes csillogó napsütötte papírok, és kíváncsi volt rájuk, hogy mi is lehet az?. Mi is élveztük nagyon, még gyerekként is, alig vártuk, hogy elkapjunk egy egy papírt.

 

A mai szórólap osztás más. Ma már ilyet ne látok. Igaz, messze nincsenek annyian a parton, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. A tipikus nyári dömping idején.

Ma már csak kézzel szórják őket szerintem. Azt is alig akarják megfizetni. Úgy lehet vele több pénzt keresni, hogy több újságot, vagy szórólapot próbál megszerezni az illető, aki szórja. Azért is van az, amikor a ládában egyszerre találunk 4 vagy 5 újságot. Azért az már úgy jobb, mint anno az egy újság. Persze most is ugyan olyan nagy munka kihordani. i egy falu szélén lakunk, és hetente látom ahogy hordják az újságot. Persze ma már több eszük van a szórólaposoknak, és több lehetőségük is. Láttam már biciklire szerelt kosarakat, abban az újságokkal. Igaz, nekünk abban az időben nem volt sajnos biciklink. Pedig mennyivel könnyebb lehetőségünk lett volna.

Ma már a szórólaposok többsége, gurulós kiskocsin hordja ki az anyagokat. Abba fér a legtöbb, és azt csak húzni kell, nem kell cipelni, mint anno nekünk.

A szóróanyagok is másmilyenek. Már nem mindenki reklámoz. A multi cégek igen, vagy az újonnan nyíló cégek megpróbálják, de találkoztam már fent Budapesten angol nyelvtanfolyamos szóróanyaggal is.

Széles a választék, amit nem szabad elfelejteni, ők is ugyan olyan emberek mint mi, és igen is keményen dolgoznak azért a kis pénzért. Csak gondoljunk bele az ő munkájukba, és abba, hogy vajon mi csinálnánk? Bírnánk? Aztán ítélkezzünk felettük.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.