A görcsmentes nyaralás receptje

A nyaralás, utazás valószínűleg mindannyiunk egyik érzékeny pontja, hiszen nem azért áldozunk rengeteg pénzt egy-egy élményre, hogy aztán ne úgy sikerüljön, ahogy elterveztük. Rengeteg apró és nagyobb dolog van, ami csak azért kerül elő, hogy megakadályozzon minket a tökéletes szórakozásban. Ezek a problémák lehetnek rajtunk kívül álló dolgok, de nem kevésszer előfordul, hogy mi magunk okozzuk ezeket a problémákat. Jó példa vagyok erre én.

Fontos tudni rólam, hogy szeretem élvezni az életet, főleg nyaraláskor, és szeretem a hasamat is nagyon. Egy-egy jó kajával engem abszolút le lehet kenyerezni. Sajnos ehhez az is hozzá tartozik, hogy nem mindig tudok mértéket tartani. A legutóbbi ilyen esetben egy svédasztalos vacsora során lőttem túl a célon, pedig semmiből nem ettem sokat, csupán mindent meg akartam kóstolni. Ezzel sikerül is összehoznom egy jó kis gyomorfájást. Ez nem annyira szokatlan, viszont ez után másnap elég súlyos gyomorgörcsök jelentkeztek. Ez elég kellemetlenül tönkre tette volna a további nyaralást, viszont barátnőm szerencsére magával hozott egy elég komoly görcsoldót, a Drotaverint.

A készítmény nagyjából fél nap alatt kifejtette a hatását, és később zavartalanul folytatódhatott a nyaralás, azt kell, hogy mondjam szerencsésen megúsztam. Elsőre lehetne ennyi is a történet, de szükséges kiegészíteni pár szóval.

Először is fontos tudni, hogy a Drotaverin egy elég erős gyógyszer, ezért mindenképpen tájékoztatni kell a háziorvost arról, hogy szedtük, szedni fogjuk. Sőt nem árt, ha kikérjük róla a véleményét is. Esetemben például én reggel felhívtam a biztonság kedvéért, hogy nem gond-e, ha ezekkel a tünetekkel használni fogom a gyógyszert. Nem egy olyan gyógyszerről beszélünk, ami minden háztartásban előfordul, ezért érdemes előre gondolkodni. Nem árt sosem, ha van nálunk, mert sok helyzetben jól jöhet, de előre gondoskodni kell róla (vagy szerezni kell egy olyan barátnőt, aki gondoskodik helyettünk az ilyenekről).

Nem csak gyomorgörcsök, de bizonyos típusú fejfájások esetén is alkalmazható, de erről nem tudok többet mondani, ehhez már orvosnak kell lenni.

A hatóanyagai a gyógyszernek akár allergiás tüneteket válthatnak ki, ezért nem árt, ha tudjuk mi az, ami irritálja a szervezetünket, és ha van átfedés, akkor semmi esetre se használjuk a gyógyszert.

A súlyos máj, vese vagy szívelégtelenségben szenvedők sem kaphatnak be a pirulákból, így ha ilyen problémáink vannak, akkor szintén kerüljük a Drotaverin használatát. Ugyan ez vonatkozik a 6 év alatti gyermekekre is, ezért ha ennél fiatalabb utódunk is részt vesz az utazásban, vagy munkák kapcsán viszünk magunkkal hasonló korú ifjúkat, akkor szintén érdemes hasonló hatású gyógyszert beszerezni, de semmiképp se használjuk ezt a gyógyszert.

Ami kifejezetten pozitív szerintem, hogy terhesség alatt is szedhető, bár fokozatos óvatosságra intenek minket (én egyébként alapból nem használnám ilyenkor, de a hivatalos kísérletek és vizsgálatok nem mutattak ki problémákat). Ezek a vizsgálatok azonban nem terjednek ki a szoptatás közbeni időszakra, így adatok hányában szerintem ilyenkor sem érdemes kísérletezni.

Egyébként a gyógyszer erejéhez képest elég kevés mellékhatással kell számolni, ami között szerintem a legdurvább a fejfájás, hányinger, émelygés. Bár sokaknak lehet az allergia ijesztőbb.

A tárolására a szokásos szabvány dolgok vonatkoznak. Ne tároljuk nedves helyen, meg lehetőleg a gyerek se ezt süsse bele a sár sütibe. Egyébként komolyabban véve a témát az tényleg fontos, hogy mindig a saját dobozában tároljuk a pirulákat, mivel máskülönben könnyen előfordulhat, hogy nem vesszük észre, ha lejár a szavatossága, és a romlott gyógyszert bevenni szintén nem tanácsos, ha csak nem szeretjük kifejezetten a gyomormosásos élményeket.

Mindent összevetve egy nagyon hatékony gyógyszerről beszélünk, amit érdemes kéznél tartani nyaralásokon és hétköznapokon egyaránt, viszont körültekintően kell használnunk, be kell tartanunk az ide vonatkozó előírásokat, különben súlyos galibákat is okozhat. Minden esetre jobb előre gondolkodni, mint hagyni, hogy egy fránya lakoma következtében görcsölő gyomor tönkretegye a szabadidőnket. Nem mellesleg izomgörcsökre is jó lehet, tehát azoknak is kifejezetten jól jöhet, akik inkább a túrázós időtöltéseket szeretik. Használjuk felelősséggel.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.